Textielfestival in Leiden 2021

STIDOC

Stichting Textiel Informatie en Documentatie Centrum organiseert in 2021 voor de 6e keer het Textielfestival Dit festival is een gezamenlijk initiatief van de textielverenigingen en museum de Kantfabriek, die in STIDOC vertegenwoordigd zijn.

STIDOC wil een platform zijn voor textiel en textielkunst. Dit betreft zowel kennis van het historisch erfgoed, als van de hedendaagse textiel en textielkunst.

Pieterskerk

Centraal ligt de Pieterskerk. Daar exposeren alle textielverenigingen en is de wedstrijd “Windstreken” te bewonderen. Ook wordt er een Arts & Craftsmarkt gehouden.

Alle praktische informatie is te vinden op de site van het Textielfestival.

Ledenexpositie in de  Pieterskerk

In de Pieterskerk zal een tentoonstelling zijn van alle quilts die onze leden hebben aangemeld. De inzending is ondertussen gesloten.

De thema’ s van alle werkstukken zijn:

a) Over Grenzen

Denk hierbij aan persoonlijke, fysieke en denkbeeldige grenzen. Men gaat op zoek naar een nieuwe wereld, naar nieuwe mogelijkheden. Door voor- en tegenspoed maar je niet tegen laten houden. Volhardend en gedreven naar een nieuwe bestemming. Laat het experiment de grenzen verkennen en verleggen!

b) Denkend aan thuis

Bij dit thema spelen herinneringen een rol. De kaarten die je stuurt, de souvenirs die je koopt, de foto’s die je maakt of meeneemt. Denkend aan Holland kan een onderdeel zijn, maar ook Home Sweet Home. Waar liggen je wortels en wat maakt dat je je thuis voelt.

c) Bagage

Geen reis zonder bagage. Wat neem je mee, wat mag beslist niet ontbreken als je weet dat je niet terug zult keren. Waarin vervoer je je kostbare bezittingen. Denk aan reistassen, [hut]koffers en andere reisaccessoires die de reis vergemakkelijken. Denk ook aan de chatelaine, een riem of gordel die om het middel werd gedragen om gebruiksvoorwerpen [waaronder naaigerei] bij de hand te hebben.

Het Kunstenaarsproject

In 2020 en 2021 wordt er door de verenigingen ook weer samengewerkt met textielkunstenaars, om elkaar over en weer te inspireren. De resultaten van deze samenwerking zullen te zien zijn in de Pieterskerk!

Het Quiltersguilde gaat samen met Fleur van den Berg werken aan engelenvleugels. Fleur maakt beelden met de mens in een informatiewereld als inspiratiebron.  Fleur: ‘Ik hou ervan mijn beelden er verleidelijk uit te laten zien; dat je ernaar wilt kijken; dat je het wilt aanraken; dat je erom kunt lachen soms; dat je denkt dat je het begrijpt, maar er later ook weer iets anders in ziet.’

Textielroute door de stad

Tijdens het Textielfestival is er een Textielroute door de stad.
De textielroute is al flink aan het groeien. Veel deelnemers aan de textielroute 2020 hebben hun medewerking  bevestigd. Kijk voor de actuele lijst op de site van het Textielfestival.

Workshops

Tijdens het festival worden er verschillende workshops gehouden, waarvoor aanmelding noodzakelijk is. Alle informatie  over deze workshops zijn te vinden bij het textielfestival.  Ook worden er inloopworkshops gehouden.

Vanzelfsprekend zullen ook in 2021 COVID 19 maatregelen kunnen zorgen voor aanpassing van het programma. Op de website www.textielfestival.nl staat altijd de meest actuele informatie!