Welkom op onze nieuwe website

Fotoboek 2019 en Algemene Ledenvergadering 2020

Algemene ledenvergadering 2020

Donderdag 3 september 2020 is de Algemene Ledenvergadering van het Quiltersgilde gehouden.

Heel anders dan andere jaren, want zoals de voorzitter het verwoordde “Tante Corona is op bezoek”. Het was dus een zakelijke vergadering met een kop koffie en iets lekkers. Maar zonder lunch en zonder gezellig middagprogamma.

Gelukkig zijn alle agendapunten besproken. De beleidsstukken, die zijn vastgesteld zijn te vinden op de pagina over het Bestuur.

We namen afscheid van Gerda Hoogland. Gerda heeft 9 jaar in het bestuur zitting gehad en stopt er nu mee. Ze wil wel mee actief betrokken blijven bij het Quiltersgilde en stelde zich ter plekke beschikbaar voor de kaskommissie.
Vanuit de Regiovertegenwoordigers en het bestuur kreeg Gerda een fleurige quilt aangeboden, met bloemen en vlinders. Knap in elkaar gezet door Greetje Hein en Marijke Nieuwenhuijsen.

 

Haar taken worden overgenomen door Marjolein van der Eijk; zij is vanaf nu de coördinator van de regiovertegenwoordigers.

Vrijwillig medewerkers krijgen bij 5 jaar inzet voor hun werk een zilveren patch uitgereikt. Dat gebeurt altijd op de medewerkersdag. Dit jaar is er geen medewerkersdag (tante Corona !); 3 aanwezige medewerkers kregen  hun zilveren patch  per verrassing op de Algemene Ledenvergadering uitgereikt.

Op de foto met de bos bloemen op 1,5 meter afstand.

 

 

Fotoboek 2019

Ieder jaar maken we een jaarverslag met woorden en we maken een jaarverslag met foto’s. Zo leuk om het hele jaar met alle activiteiten nog eens te zien. Zeker nu we dit jaar dat allemaal moeten missen. Dank je wel Jannie de Breuk, die ook dit fotoboek maakte.

Dit fotoboek over 2019 kan hier bekeken worden door op  licht-gekleurde link te klikken, dan ga je naar de site van Albelli en daar is het fotoboek te zien en door te bladeren. Klik niet op de foto, want dat is alleen het voorbeeld dat je straks te zien krijgt.

de link naar Albelli

Quiltnieuws 145 aanvullingen

Bij veel leden is hij al op de mat gevallen. Hoewel dit mooie nummer heel veel positieve reacties en complimenten kreeg, willen we toch nog wat aanvullen op het artikel ‘De quilt is klaar en dan’.

De oproep

Margriet Molenaar schreef ons naar aanleiding van de oproep in Quiltnieuws: “Jullie oproep vind ik geweldig. Sinds een paar weken hangt mijn ‘il mistero di Firenze’ in mijn huiskamer. Samen met mijn vriendin Thera zijn we in het project gestapt wat Maaike Bakker heeft ontworpen. Wij hebben er ieder 1 gemaakt. Elkaar gesteund tijdens het project en vooral beiden erg genoten van de opdrachten. En tot het eind bleef het ook een ‘mistero’ en hadden we geen idee wat Maaike in haar hoofd had.
Florence heeft voor mij een speciale betekenis. Toen ik na 36 jaar alleen kwam, is dit de eerste stad die ik in mijn eentje bezocht heb. En ook echt zoveel mogelijk gezien want in je eentje op een terras een kopje koffie drinken was een veel grotere opgaaf.
Zelfs in het torentje, boven op De Duomo, heb ik gestaan. Foutje, ik vond de rij bij deze ingang korter en had mij dus aangesloten bij een klim naar de toren.
Toen ik de kleurencombinatie mogelijkheden zag, die Maaike in pakketten had samen gesteld, was ik direct verkocht. Dit werk zou sowieso in mijn huiskamer passen. In mijn hoofd werd het dus een wandkleed. Dat is de reden ook dat ik ook kralen en pailletten heb gebruikt. De muur waar mijn kleed hangt is wat donker, zo tussen de grote raam partijen in.
Maar als ik ‘s avonds de lamp aan zet dan schijnt de avondzon uit Italië bij mij in de huiskamer“.

Het artikel

De tekst over de quilt van Margriet vertaalde de auteur als volgt: ‘Ik was samen met een vriendin begonnen aan een mysterie. Tot het eind toe bleef het ook een ‘Mistero’ op z’n Italiaans gezegd. Want de Italiaanse stad Florence kreeg voor mij een speciale betekenis. De mogelijkheden en kleurcombinaties van Florence zag ik terug in het stoffenpakket van de mysterie. De quilt hangt nu tussen twee raampartijen aan de wand en wanneer ik ’s avonds de schemerlamp aan doe, schijnt de Italiaanse avondzon in mijn huiskamer. Ik heb hem ‘il Mistero di Firenze’ genoemd’ [foto 1]’.

Dat we niet de hele originele tekst over kunnen nemen moge duidelijk zijn. Er is beperkt ruimte in het blad en de een schrijft twee regels, de ander twee pagina’s. Maar in dit geval zou de naam van de ontwerper zeker genoemd moeten zijn: Maaike Bakker uit Diever https://www.ateliermaaikebakker.nl/maaike/

Protocol voor Quiltnieuws

Naar aanleiding van bovenstaande en eerdere ervaringen uit het verleden hebben wij binnen de redactie een protocol opgesteld waarbij standaard bij alles de bron(nen) van het ontwerp worden genoteerd. Voor zover mogelijk willen we bij iedere foto in Quiltnieuws kunnen vermelden wie het ontwerp (of een deel van het ontwerp) heeft gemaakt. Het klinkt niet leuk maar het is nodig. We zijn allemaal enthousiaste vrijwilligers, die dit werk naast een baan, mantelzorg of anderszins druk bestaan doen. En dan wil er nog weleens onbedoeld iets tussendoor glippen zoals in onderhavig artikel.

Wat nog meer in Quiltnieuws 145

Voor het artikel ‘Tussen de lagen’ willen we graag Elly Prins nog bedanken voor haar bijdrage https://www.machinequilting.nl/nl/ Mede op basis van haar informatie kon dit artikel geschreven worden. En heb je (weer) een top af maar geen gelegenheid om deze zelf te quilten? In Quiltnieuws vind je meerdere advertenties van professionele long-armquilters die dit voor je kunnen doen. En als het af is plaatsen wij natuurlijk graag een foto op het Prikbord mét de bijbehorende namen.

Inge van Koningsveld

Hoofdredacteur Quiltnieuws

 

 

Project Q patroon voor een quilt

Quiltnieuws september 2020

Binnenkort in de brievenbus

Het is zover, Quiltnieuws 145 is klaar. Tussen nu en 31 augustus kunnen de leden hun vertrouwde verenigingsblad tegemoet zien. Dankzij een uitgekiende planning en ook wel een beetje geluk zijn alle artikelen geschreven zoals gepland. Over quilts, boeken, ontstaan art quilt, een tentoonstelling en veel informatie en inspiratie.

 

Wat kan je verwachten in Quiltnieuws 145?

Het portret over Irving Raghunath, een veelzijdige quilter met Antilliaanse roots. Dat is duidelijk terug te zien in zijn kleurrijke werk.

Het Prikbord met veel werk van leden. Vooral tassen waren geliefd om te maken in de afgelopen periode. Ook de versneden nine-patch van Paulien Slutter heeft leden aan het werk gezet.

Een hoofdartikel over quilts die klaar zijn maar wat doe je er dan mee? Dat vroegen onze fotografen Harry en Yvon Roelands zich af. Zij hebben voor Quiltnieuws een leuk verhaal geschreven n.a.v. de reacties op de oproep.

Er zijn weer tien nieuwe boeken die Dyonne van de Watering heeft aangeschaft voor de bibliotheek van het Quiltersgilde en die leden gratis kunnen lenen.

In het derde deel van de mysteriequilt legt Gemma Versluys uit hoe je van heel veel kleine blokjes een iets groter blok maakt. Zo begint er al een beetje zicht te komen op het uiteindelijke resultaat want we maken in dit deel zes grotere blokken. In deel vier zal alles samen komen.

Natuurlijk zijn er ook patronen van quilts, lieve (herinnerings)tasjes van zakdoekjes, we kunnen spelen met kleur, de tweede serie kalenderquiltjes maken en nog veel meer.

Een extraatje in Quiltnieuws 145 én 146

Quiltnieuws is dit keer maar liefst acht pagina’s dikker dan normaal. Daarom kunnen we een aantal foto’s publiceren van quilts die waren aangemeld voor de Algemene Tentoonstelling. Ruim 130 aanmeldingen die we niet in een nummer kwijt kunnen. In december volgen daarom nog eens 8 extra pagina’s met foto’s van quilts.

Gabrielle van der Vliet, Callaloo quilt

Inge van Koningsveld

Vleugels voor het Textielfestival

Vleugels Textielfestival op Instagram

Weet je het nog? De oproep om vleugels te maken voor het Textielfestival in Leiden? Vele leden hebben aan de oproep gehoor gegeven. De gewenste 500 vleugels zijn ruimschoots gehaald. Het Textielfestival is voorlopig helaas uitgesteld vanwege Corona maar de vleugels liggen niet te verstoffen.

Fleur van den Berg

‘Onze’ kunstenaar Fleur vertelt over haar plannen: “Voor het Textielfestival in Leiden is elke vereniging een samenwerking aangegaan met een kunstenaar. Voor het festival maak ik een beeld /installatie. De leden van het Quiltersgilde hebben speciaal voor het te maken werk, witte vleugels gequilt. Als onderdeel van een groter geheel krijgen de vleugels niet de aandacht die ze individueel verdienen, dat vond ik jammer. Er zit zoveel werk in en er zitten heuse pareltjes tussen. Het uitstel van het festival geeft mij de tijd en gelegenheid om alle vleugels een voor een te tonen op Instagram. Dat lijkt mij ook inspirerend voor de leden van het Quiltersgilde. Dagelijks post ik een paar vleugels. Het geheel wordt ook weer een werk op zich, want door gebruik van kleur in de achtergrond ontstaat een prachtig kleurrijk mozaïek dat alsmaar groter wordt. Volg de flow van vleugels op Instagram: daily_quilted_wings

Misschien herken je je eigen vleugel(s)? Leuk om te zien en spannend hoe het uiteindelijk zal worden. Een “mozaïek” zegt Fleur, ik zie er ook een heel groot patchwork in. En prachtige kleuren, hopelijk zien we snel het resultaat. In Leiden of elders.

De toekomst

Wat zal het ons brengen? Wanneer zien we elkaar weer? Er staan twee grote evenementen op de kalender: De Broodfabriek op 30 en 31 oktober en 1 november en het TextielPlusfestival in Den Bosch van 12 tot en met 14 november. We hebben waarschijnlijk de wandelschoenen nodig want alles wordt zeer ruim opgezet zodat we de anderhalve meter afstand goed kunnen bewaren. En natuurlijk nemen we ook een (zelf gemaakt) mondkapje mee. Stel dat het Textielfestival over een poosje alsnog plaats vindt. Is het dan misschien een idee om daar een collage mee te maken?

 

Inge van Koningsveld

 

Een leertraject volgen bij Hawar

Na de opleiding Quilten Speciaal is het Quiltersgilde op zoek gegaan naar een professionele partner om een inspirerend lesprogramma te maken voor quilters die hun eigen stijl willen ontwikkelen.  Dit aanbod is voor traditionele, moderne en art quilters een uitdaging voor hun eigen ontwikkeling.

Lees hier het artikel van Quiltnieuws 

Er hebben zich al mensen aangemeld en een van deze aanmelders: Gerty van Oene vertelt waarom zij enthousiast is over dit aanbod.

De keuze van Gerty

waarom heb je hiervoor gekozen ?

“Ik heb mij aangemeld voor de cursus Vormgeving en ontwerpen, textuur en structuur, die op 2 oktober a.s. start. Maar de andere cursus lijkt mij ook heel interessant voor de volgende keer.Voor deze cursus heb ik mij aangemeld omdat een mens nooit is uitgeleerd en het mij een prima symbiose leek van het Quiltersgilde met Hawar.
Ik heb behoefte aan meer verdieping want ik loop toch vaak tegen dingen aan, zoals hoe kan ik mijn ideeën vorm en inhoud geven. Wanneer is het  genoeg. De vier cursusdagen die in een tijdsbestek van 6 weken verdeeld worden gegeven met opdrachten zullen pittig zijn. Maar dat spreekt mij juist aan hoewel ik vaak zal zuchten, steunen en kreunen. Daarnaast vind ik het leuk om samen met anderen te werken en te leren van de medecursisten.
Ik verwacht te leren mijn grenzen te verleggen, mijn huidige kennis  beter te kunnen toepassen en nieuwe technieken te leren gebruiken.

Daarbij kies ik  bewust voor Hawar en  ik sprong dan ook een gat in de lucht toen deze mogelijkheid zich aandiende. Ik kom heel graag in Oldeberkoop en de lunches van Paco zijn onovertroffen. Maar vooral omdat het aanbod van dergelijke cursussen niet groot is. Het is geografisch niet de meest centraal gelegen plaats voor mij, maar daar staat een prima “instituut” tegenover. Ik heb de afgelopen 4 jaren heel fijne en intensieve cursussen gevolgd en ben uitgedaagd door hun manier van aanpak.

Het werk van GertyIk maak alle soorten quilts, maar het afgelopen jaar heel hard gewerkt aan 3 art quilts voor de Tentoonstelling in de Broodfabriek in Rijswijk, waar deze quilts en die van mijn artquiltgroep “Birds” in april jl. zouden worden geëxposeerd. Dat is helaas niet doorgegaan, maar in oktober a.s. hoop ik wel.

Daarnaast maak ik ook graag traditionele quilts of moderne quilts, en dat doe ik dan m.b.v. een patroon. Afgelopen maanden is gebleken dat de voorraad commerciële stoffen daarbij goed van pas kwam. Ook werk ik met gerecyclede stoffen, overhemden, borduurwerken en kringloopaanwinsten. Paperpiecing is een van de technieken daarbij.

In 2007 ben gestart met de eerste cursus quilten onder leiding van Jobina de Boer. Ik was al jaren bezig met breien, haken en borduren, maar wilde wat nieuws leren. Nu  in juni 2020, kan ik mij een ervaren quilter noemen, ik heb tientallen quilts gemaakt. Letterlijk kasten vol, ook veel weggeven aan familie en vrienden. De wanden van mijn huis hangen vol en de bedden en quiltrekken ook.

Ik heb verschillende cursussen gevolgd. Toen ik begon in 2006 had ik geen naaimachine dus deed ik alles met de hand. Daarna voorzichtig met de naaimachine gestart (heel eng) en nu doe ik niet anders dan werken met de Bernina 770. Het quilten doe ik vooral machinaal. Maar bij de artquilts ook veel handmatig.
Ik heb de 2-jarige opleiding Textile Art van DIY Textile School in Amsterdam gevolgd en deze in 2018 succesvol afgesloten.
Cursussen gevolgd van Jobina de Boer,Dineke Ugen, Cherilyn Martin slow stitching, Wil Fritsma enz.
Dit is niet mijn eerste cursus bij Hawar. Ik heb daar onder meer cursussen gevolgd van Caroline Bartlett, Dionne Swift, Harm Harms en Eke Krug.”Dank je wel Gerty voor je enthousiaste reactie.

Ook belangstelling voor een leertraject waarin je jezelf verder ontwikkelt en gaat werken aan een eigen stijl ?
Op zoek naar verdieping ?

 

Hoe aanmelden ?

De modules beginnen op 2 en 3 oktober; de lessen worden 1 x 14 dagen gegeven.
Wil je weten wat de modules inhouden ? Lees voor meer informatie verder op de website van Hawar.

De module vormgeving en ontwerpen: kleur

De module vormgeving en ontwerpen ; textuur en structuur

 

Hawar heeft ondertussen haar ruime leslokaal ingericht volgens de Corona-richtlijnen. Ook  de heerlijke lunch van Paco (zie het verhaal hier boven) is aangepast aan de voorwaarden van dit moment.

Jubileumquilts van de European Quilt Association – Draden zonder grenzen

Draden zonder grenzen (Threads without borders)

 

De European Quilt Association (EQA) is een associatie van 20 Europese quiltverenigingen. Voorwaarde voor deelname is dat een land geografisch tot Europa behoort en dat de quiltvereniging eigen statuten heeft. Jaarlijks komen de vertegenwoordigers van deze landen bijeen om met elkaar van gedachten te wisselen over onder andere gezamenlijke Europese tentoonstellingen met een thema. Leden krijgen hierdoor de kans internationaal te exposeren. Bovendien reizen deze tentoonstellingen door Europa en geven menig landelijk quiltevenement een internationaal tintje.

In 2019 bestond de EQA 30 jaar en ter ere van dit jubileum werden per land 6 quilts geselecteerd met het thema Threads without Borders (Draden zonder grenzen). Hieruit werden 2 exposities samengesteld. Eén voor het Festival of Quilts te Birmingham in augustus 2019 en één voor de International Patchworkmeeting in september 2019 in St. Marie-aux-Mines.

Het was de bedoeling om de gehele collectie dit jaar naar Nederland te halen en te tonen tijdens onze Algemene Tentoonstelling in augustus 2020. Helaas heeft Corona roet in het eten gegooid. Het gevolg is dat de collecties niet op toernee zijn want in heel Europa zijn de meeste quiltevenementen geannuleerd.

Per toerbeurt plaatsen de landen hun quilts op de Facebookpagina van de EQA.
Nu is Nederland aan de beurt en gedurende 6 dagen zal ik elke dag een quilt plaatsen.
Deze quilts kun je hier bewonderen 


De geselecteerde quilts zijn van en waren te zien in 2019 tijdens

Festival of Quilts — Birmingham

Margaretha Janssen – EQA 30 Up!

 

 

Fennie Bouwsema;12 x 1 together

Inge Duin; Dear Brother

International Patchwork Meeting – St. Marie-aux-Mines

 

Rita Dijkstra; Sky High

Nienke Smit; Connected Threads

Corrie Smit;;Connected to gold wire

Geniet van deze mooie quilts en ik hoop dat ze in de nabije toekomst in het echt te zien zijn in Nederland.

Inge Schoonderwoerd

Mededeling over dagen najaar 2020

Nieuw bericht van 5 juni

Naar verwachting zal het Coronavirus dit najaar nog een stempel drukken op onze activiteiten. Daarom heeft het bestuur, in overleg met de betreffende organisatoren, besloten dat alle regiodagen in het najaar, alsmede de geplande midweek en de meet & greet Art Quilten in oktober geen doorgang kunnen vinden. Deze evenementen waarbij onderling contact, van elkaar leren en gezelligheid zeer belangrijke elementen zijn, kunnen volgens ons niet georganiseerd worden met inachtneming van 1,5 meter afstand onderling. Bovendien vindt het bestuur de gezondheid van onze leden en onze medewerkers van groot belang. Het risico dat tijdens één van onze activiteiten een besmetting zou kunnen plaatsvinden willen wij uitsluiten.

Natuurlijk betreuren wij het want wij willen niets liever dan onze leden ontmoeten en elkaar laten ontmoeten. Zodra wij hiertoe weer mogelijkheden zien die geen risico voor de gezondheid oproepen, zullen wij deze wederom organiseren.Wij vertrouwen erop dat jullie begrip hebben voor ons standpunt en wensen jullie veel gezondheid en veel quiltplezier.Namens het bestuur,

Inge Schoonderwoerd

Voorzitter

Algemene Tentoonstelling Quiltersgilde 2020

Aan de leden en overige lezersHet zal na de persconferentie van de overheid van 21 april 2020 voor jullie allemaal duidelijk zijn dat onze Algemene Tentoonstelling in augustus niet kan doorgaan. Helaas heeft het Coronavirus ons hiertoe gedwongen. Wij kunnen op dit moment nog geen uitspraak doen over een eventuele volgende datum.

Zolang de 1,5 meter regel gehanteerd dient te worden, zien wij geen mogelijkheden dit evenement te organiseren. Bij de opbouw en de hele logistiek is deze regel niet te handhaven. Ook tijdens het evenement betekent de 1,5 meter afstand dat wij minder bezoekers kunnen ontvangen, waardoor onze kosten te hoog zullen zijn. Bovendien bevindt het grootste deel van onze leden zich in de risicogroep en zo lang het Coronavirus niet onder controle is, is het voor hen niet raadzaam een dergelijk evenement te bezoeken.

 

Het bestuur bedankt de vrijwilligers die al veel werk hebben verzet. Ook dank voor de leden die al een quilt hebben aangemeld; wij zullen ons beraden of we deze inzendingen op een andere wijze kunnen tonen. Hierop komen wij nog terug.

 

Jammer, wij hadden jullie graag ontmoet tijdens de Algemene Tentoonstelling in 2020.

 

Met vriendelijke groet,

Inge Schoonderwoerd, Voorzitter Quiltersgilde

Quiltnieuws 143 en Algemene Ledenvergadering

Op de Facebookgroep Quiltersgilde Bee staan al de eerste berichten over de nieuwe Quiltnieuws. Leden hebben nummer 143 vroeg op de mat en dat komt mooi uit met de gure regen buiten. Dan is het genieten van artikelen, patronen en de foto’s op het Prikbord.

quilt van Marry Koorn staat op het prikbord

Er staat veel te gebeuren dit jaar dus met de Tentoonstellingsagenda erbij kunnen de nodige uitjes worden gepland. Musea zijn bezig met het onderwerp ‘duurzaamheid’ en textiel lijkt een item dit jaar. De museumjaarkaart kan weer goed van pas komen. In het maartnummer staat ook informatie over de Algemene Tentoonstelling. Want die moet zeker in de agenda’s komen te staan!

Nicolette Jansen is te gast in de rubriek Het portret. Van haar frisse, traditionele quilts zullen velen genieten. Voor de Paasdagen in april kunnen lezers aan de slag met een tasje voor paaseitjes en een lief berichtje. Een Crazy Huswif heeft zich bij ons aangesloten, je hebt de laatste kans voor inschrijving voor de regiodagen dit voorjaar of raak geïnspireerd om veren te maken of haakwerk te combineren met patchwork en quilten. En natuurlijk deel 1 van de nieuwe mysterie. Dit keer patchwork in inches en voor iedereen goed te doen. Kortom, we hebben getracht voor elk wat wils te schrijven.

Crazy Huswif

De extra februaridag dit jaar heeft de redactie gebruikt om de volgende Quiltnieuws (juni 2020) voor te bereiden. Terwijl de leden genieten van het maartnummer gaan wij op naar een zomers nummer.

Algemene Ledenvergadering

In het maartnummer van Quiltnieuws staat uiteraard ook informatie over de Algemene Ledenvergadering. Deze vindt plaats op donderdag 23 april 2020 in De Schakel, Oranjelaan 10 te Nijkerk. Sinds vorig jaar sturen we geen vergaderstukken meer mee met Quiltnieuws. Dit bespaart enorm veel verzendkosten en een hoop ruimte in Quiltnieuws. In plaats van de jaarstukken vind je daarin nu mooie patronen en veelzijdige artikelen.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering legt het bestuur verantwoording af over het gevoerde beleid in het afgelopen jaar. Wij informeren de leden over de plannen voor het komende jaar en het beleid voor de middellange termijn. Naast het vaststellen van de begroting en het beleidsplan.Alle vergaderstukken op de website

 

De bijbehorende jaarstukken voor de Algemene Ledenvergadering staan op de website van het Quiltersgilde: www.quiltersgilde.nl/algemene-ledenvergadering onder een groene knop zoals bovenin beeld. De knop hierboven is een foto, daarop klikken geeft geen resultaat. Zoek de zelfde knop op de homepage van onze website…
Mocht je niet zelf kunnen printen dan zijn de stukken op te vragen via secretariaat@quiltersgilde.nl.Wie weet tot ziens op Algemene Ledenvergadering en anders in ieder geval veel leesplezier in Quiltnieuws 143.

 

Rose-Anne de Haan