Laat van je horen, stuur een kaartje……, gemaakt in 30 minuten

Oproep  van het maken van een kaart

Kaarten in het formaat 10 bij 15 cm. Deze kaarten worden gepresenteerd in de Pieterskerk in Leiden tijdens het Textielfestival, dat gehouden wordt van 13 tot en met 16 mei 2020. Leuk om straks je kaart terug te zien in de kerk.

De wevers maken kaarten, de borduurders maken kaarten en wij quilters maken kaarten. Wij doen dat in de maten  10 x 15 cm.
Van alle kaarten wordt een groot werkstuk gemaakt; een pronkrol. Maar alle kaarten zijn straks te zien, ze zijn dus niet opgerold.

Thema’s  voor deze kaarten: “bagage”, “denkend aan thuis” en “over grenzen”.

Ik  ga het idee “bagage” uitwerken.  En neem een rugzak als onderwerp. Ik loop vaak met een rugzak. In dit geval niet zo’n grote waar alles in moet, maar een dagrugzak.

Omdat het formaat 10 x 15 cm moet worden, begin ik met 12 x 17 cm. Ik zoek een voorkant, een lichte achterkant en een dunne tussenvulling.

 

Het echte werk zit natuurlijk in de voorkant.  Je maakt een quiltje op heel klein formaat.Je naait aan elkaar, op elkaar.  Dat kan met de hand en met de machine. Misschien heb je nog wel ergens een half product liggen dat gebruikt kan worden??

Mijn uitwerking

Met plakvlieseline strijk ik de rugzak op de ondergrond. Een rugzak is natuurlijk interessant door wat erin zit. Dus zoek ik wat plaatjes om erop te plakken, weer met plakvlieseline. Zo kan iedereen zien wat er inzit.

Ik ga de rugzak versieren. Ik naai de vakken, met een kleine zigzagsteek.

 

Als ik tevreden ben over mijn rugzak, maak ik een soort sandwich. De voorkant, het tussenlaag en de lichte achterkant. Ik speld de 3 lagen op elkaar. (Dit kan ook met textiellijm).

Nu op de gewenste maat snijden,

Afwerken

Langs de rand een dubbele zigzagrand, niet te strak, zowel niet in de breedte als in de afstand. Dat voorkomt ook dat een van de 3 lagen gaat rimpelen.
Tot slot mijn speciale afwerkrandje: een extra draad tegen de zijkant om daarmee de tussenlaag weg te werken.

 

Vermeld links het gekozen thema en eventueel het waarom achter je keuze, onderteken je kaart.

Is de voorkant kwetsbaar ? Bijvoorbeeld door kraaltjes of mooi borduurwerk, dan kun je de kaart inpakken in plastic of cellofaan. In dat geval moet je zorgen dat de postzegel  vrij is. Deze moet namelijk afgestempeld kunnen worden.

Je kaart kan op de post.

 

Vanaf volgende week hebben we voor de kaarten ook een teller, zodat iedereen  de stand van het aantal kaarten kan zien. De stand van kaarten bij het Quiltersgilde is 18. De stand van alle kaarten samen is 346.
NIEUWE UITDAGING laat zien dat we veel quilters hebben.

Liesbeth Wessels

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *